BLOG
Na bijna een jaar van onzekerheid over het voortbestaan van onze 3Star software in de huidige vorm, is er nu zekerheid.
Met enig 'handen en voeten werk' hebben we de 'oude G4KLX software' bruikbaar weten te maken voor het jongste Raspberry Pi Debian O/S genaamd "Jessie".
De 3Star software is qua uiterlijk en gebruik een beetje veranderd, maar qua betrouwbaarheid en stabiliteit nog steeds uitmuntend, zoals bij velen onder de huidige D-Star gebruikers bekend is.
Deze nieuwe versie maakt het nu ook mogelijk om de C4FM- en DMR -mode te gebruiken met een Raspberry Pi en DVMEGA.
Doordat de Raspberry Pi beschikt over 4 USB-seriƫle poorten wordt een grote mate van flexibiliteit geboden in het, gelijktijdig, gebruik van verschillende software-programma's en -modes.
Voor de download van deze image is gekozen om gebruik te maken van de server van Philip PA3DFN.
Volgens de specificaties moet er voldoende bandbreedte zijn om download in groten getale aan te kunnen ;-) 
Voor hen die niet bekend zijn met 3Star, na downloaden dient de image op een SD-kaartje gekopieerd te worden met Win32DiskImager (Windows gebruikers) die in een Raspberry 2B of 3B geplaatst dient te worden.
Na het opstarten van de Raspberry, start je de configuratie door aanklikken van het KLXtool-zendmastje (ook bekend van Echolink).
Hierna volgt een menu-geleide instructie.  De image kan gedownload worden van http://www.pa3dfn.nl/download onder de naam 3StarV25b2.zip
 
 
Veel experimenteer-plezier.
 
Groet,
Philip (PA3DFN) en Bert (PE1KZU)
 
Transpot aanpassen voor Wires-X
 
Met een kleine aanpassing is de Transpot die in gebruik is ( of was) voor D-Star geschikt te maken voor het analoge gebruik van YAESU Wires-X met de HRI-200. D-Star blijft ook gewoon bruikbaar.
De aanpassing bestaat uit het aanbrengen van 1 draadje op de print van de Transpot tussen pin 6 van de 9K6 aansluiting en pin 11 van de NIM2 module.
Ik had tot voor kort de HRI-200 gekoppeld aan mijn YAESU FT897 en gebruikte een WOUXUN KGUV1D als portofoon, met de audio instellingen die op de website http://yaesu-system-fusion.nl staan vermeld.
Ik heb voor de audio instellingen van de HRI-200 niets aan moeten passen toen ik de Transpot ging gebruiken.
Onderstaand een afdruk van de printplaat met in het rood aangeven hoe de verbinding moet lopen. Op de foto van mijn ( vaak misbruikte) test print is de verbinding ook in het rood te zien. Let wel op er zijn verschillende versie van de print uit gebracht. Maar de pinnummer 6 van de 9K6 aansluiting en pin 11 van de NIM2 module zijn gemakkelijk terug te vinden.
 
  
 
Succes en 73
PA0JAD

 

Het is mij gelukt om een motorola gm 1200 te gebruiken aan de HRI-200 zie schema hieronder misschien dat andere apparatuur ook gebruikt kan worden hier voor, Belangrijk is dan wel dat deze apparatuur beschikt over een squelsch uitgang waarbij wanneer de squelsch open is er 5 volt op deze uitgang beschikbaar is
het bij gevoegde schema is zoals ik de motorola gm-1200 aan de HRI-200 heb aangesloten groeten Eric de PD3LKN