System Fusion werd eind 2013 door Yaesu aangekondigd tijdens de TAPR-conferentie. Dennis (K7BV) gaf een presentatie aan het aanwezige publiek waarbij het nieuwe protocol aangekondigd werd. In deze video geeft Dennis uitleg over het protocol, de apparatuur en de voordelen die System Fusion moet bieden vergeleken met andere digitale systemen. De presentatie duurt circa 30 minuten.

 Mixed mode en backwards compatible met FM

Onze zuiderburen hebben al enkele System Fusion repeaters draaien. Hier draaien inmiddels een 11-tal repeaters. Op de websitedigitalvoice.be van Patrick (ON4PN) staan al meerdere artikelen over het systeem. System Fusion apparatuur is enkel bij Yaesu verkrijgbaar. Een van de goede eigenschappen van het System Fusion systeem is dat repeaters in mixed mode kunnen draaien. Naast digitale spraak wordt ook gewone FM ondersteund. Bestaande repeaters kunnen dus eenvoudig vervangen worden, waarbij gebruikers (nog) niet verplicht worden over te stappen en nieuwe apparatuur te kopen.

GPS, data en spraak
Het DMR en D-star systeem bieden ondersteuning voor data, waarbij een van de bekendste applicaties GPS is, waarbij de positie van de zender doorgezonden wordt op het netwerk, die ervoor zorgt dat de positie op aprs.fi verschijnt. Ook System Fusion biedt deze functionaliteit. Er is met het ontwerpen van het protocol en apparatuur rekening gehouden met data. Veel zendontvangers hebben de beschikking over een (optionele) bluetooth adapter. Data zoals foto’s kunnen onderling verzonden worden met een snelheid van 9600 bps. Yaesu biedt zelfs microfoons aan met ingebouwde camera om onderling foto’s te verzenden.

Yaesu_Fusion_FDMA

Ontwikkeld voor zendamateurs
System Fusion is, net als D-Star, ontwikkeld voor zendamateurs. Waar het DMR-netwerk een commercieel systeem is dat met ID’s werkt in plaats van calls, die in je telefoonboek weer worden omgezet in call en naam, ondersteund System Fusion callsigns. De roepletters van het tegenstation en de repeater zijn dus direct zichtbaar voor de gebruiker. Wanneer er GPS-data meegezonden wordt is daarbij ook de afstand te zien tussen de verschillende stations. Een ander kenmerk is dat apparatuur dual-band geleverd wordt, dus voor zowel de 2-meter band alsook de 70-centimeter band.

Yaesy_Fusion_WiRESKoppeling via internet of HAMNET
Repeaters kunnen onderling gekoppeld worden via internet, om zo een netwerk van repeaters te vormen. Bij DMR noemen we dit groepen, bij D-Star reflectors. SysOps van een repeater moeten hiervoor wel een Windows computer uitrusten met speciale software en de WiRES adapter aanschaffen bij de repeater.

Een hotspot voor thuis
Voor D-Star zijn er hotspots verkrijgbaar. Dit zijn mini-repeaters die werken met een vermogen van circa 10 milliWatt. Meer dan voldoende om in en om huis dekking te hebben wanneer je daar geen bereik hebt van een gewone repeater. Voor DMR zijn er nog geen hotspots, evenzo geldt voor System Fusion. Omdat allen de AMBE-codec gebruiken om de analoge spraak om te zetten in een digitaal signaal, ligt het voor de hand dat hotspots ook zullen verschijnen voor DMR en System Fusion. Guus (PE1PLM) werkt hier al aan en op Hamradio in Friedrichshafen was te zien dat hij daarbij concurrentie krijgt vanuit Duitsland.

Repeaters in Nederland
Op dit moment werken enkele zendamateurs aan de bouw van een repeater netwerk. Globaal kunnen we zeggen dat deze in de strook ‘midden Nederland’ komen en dekking moeten geven in grote delen van Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Gisteren zijn deze repeaters aangekomen bij Hamshop in Maarssen en opgehaald. Waar deze repeaters komen is voor nu nog even niet belangrijk, omdat de initiatiefnemers nog niet naar buiten willen treden. Een en ander ligt ook aan de mogelijkheid tot het verkrijgen van een ATOF zodat de repeater 24/7 onbemand mag uitzenden. 

Bron : hamnieuws.nl